Zatím žádné komentáře

Zpráva pro Velehradský zpravodaj – červenec 2007

Díky dotaci ze státního rozpočtu České republiky na rok 2007 mohou i nadále plynule pokračovat opravy velehradské baziliky. V nemalé míře i díky finanční pomoci Zlínského kraje na dokončení opravy a restaurování kaple sv. Andělů strážných v pravé postranní lodi baziliky. V současné době je před dokončením oprava střešního pláště transeptu a hlavní lodi baziliky. Souběžně s těmito pracemi probíhají práce v prostorách za zákristií baziliky – jedná se zejména o dokončení vnitřních rekonstrukčních prací a s tím spojených povrchových úprav včetně výměny podlah. Za zmínku stojí, že podlahy v této části přilehlých prostor baziliky byly v loňském roce v důsledku kompletní rekonstrukce rozvodů elektroinstalace, topení, vody a kanalizace zcela rozebrány. Jednoduše řečeno: toto místo baziliky se proměnilo v jedno velké staveniště.

Je nutné připomenout, že kanalizace vedoucí z baziliky s vyústěním do septiku, který těsně přiléhá k zadnímu traktu baziliky, byla v dezolátním stavu. Septik prosakoval, jeho obsah „si našel cestu“ (protékal) do lapidária i na venkovní stěnu baziliky, čímž docházelo k nedozírným škodám, byl ohrožen provoz lapidária. Stav byl neúnosný. Proto bylo v loňském roce přistoupeno k velmi náročné rekonstrukci stávající kanalizace v bazilice s vyústěním do nově vybudované šachty před vrátnicí do ústavu sociálních služeb – Vincentina. Těmito pracemi byl i značně narušen provoz baziliky, zejména pohybem dělníků a s tím nepřímo vyvolanou jistou hlučností, v neposlední řadě i nepořádkem a množstvím prachu a špíny. Znovu chci tímto poděkovat všem kdo pomáhali zejména s úklidem a dalšími nutnými pracemi.

Touto rekapitulací bych zároveň rád odpověděl na četné dotazy – proč nebylo plynule pokračováno v obnově čelní fasády, když bylo postaveno tak mohutné lešení pro opravu hlavních věží baziliky, které byly v havarijním stavu. Bohužel, finanční prostředky jsou omezené a dotace určená na obnovu věží nepostačila na obnovu čelní fasády. (Z postaveného lešení bylo provedeno v nejnutnější míře zabezpečení soch pomocí ochranných sítí).

A co je před námi? Aktualizace přípravy zahájení náročné opravy lapidária včetně přístupové cesty. V neposlední řadě je třeba zmínit i hledání finančních zdrojů pro uskutečnění tohoto záměru. Neboť bazilika skutečně volá, potřebuje pomoc. Dlouholetý až chorobný nedostatek financí pro její plynulou údržbu hrozí v současnosti uzavřením prostoru vykopávek i samotného lapidária. Fresky na klenbách baziliky opadávají…
V rámci dotačních titulů z EU pro příští období předloží farnost opět žádat o finanční dotaci. Přesto prosím všechny dobrodince, aby na nás neustále pamatovali svými modlitbami a je-li možné i finančními dary. Děkuji. Děkuji i Obecnímu úřadu Velehrad zejména panu starostovi Stanislavu Gregůrkovi za podporu, kterou poskytuje našemu potnímu místu a celému areálu.

 

Komentáře jsou uzavřeny .