Zatím žádné komentáře

Zpráva pro Velehradský zpravodaj – červenec 2008

V dubnu roku 2008 byl areál poutního kostela Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě, tvořený budovami, jejich pozůstatky a jinými nemovitými objekty na pozemcích vymezených prostorovými znaky, prohlášen za národní kulturní památku s nabytím právní účinnosti od 1.7.2008.
V tomto roce obdržela farnost dotaci z MK ČR z tzv. Programu záchrany architektonického dědictví účelový příspěvek na pokračování obnovy ploch střech baziliky – nad kaplemi Panny Marie Matky jednoty křesťanů, Božského Srdce, sv. Ignáce z Loyoly a nad zákristií. Jednou z podmínek získání dotace z tohoto Programu je povinná 10% finanční spoluúčast žadatele. Děkuji všem, kteří přispívají na opravy při nedělních sbírkách či jinou formou. Bez pomoci dobrovolných dárců bychom v letošním roce v obnově ploch střech baziliky ani v přípravě nových projektů nemohli pokračovat. Už pátým rokem bude v bazilice pokračovat instalace zabezpečovacího zařízení s napojením na centrální pult ochrany české policie, rovněž z příspěvku MK.

V květnu bylo farnosti oznámeno, že podaná žádost o grant z tzv. Finančních mechanizmů EHP/Norsko na projekt obnovy pod názvem: „Restaurování příčné lodi a presbytáře baziliky Velehrad“ v objemu 18,700 milionů korun byla kladně posouzena. Hlavním partnerem projektu je Zlínský kraj, přispívá částkou 2,807 mil. Kč. Druhým partnerem projektu je Diecéze Sant Pölten v Rakousku, která se rovněž finančně podílí nemalou částkou na tomto projektu. Po cyrilometodějských slavnostech, v červenci letošního roku, bude 1. etapa obnovy interiéru zahájena. Termín dokončení prací: rok 2010.

V květnu jsme odevzdali žádost o grant na zahájení obnovy a rekonstrukce 1. podzemního podlaží baziliky – křížové chodby a prostor vykopávek (lapidária) z Regionálního operačního programu (ROP) přeshraniční spolupráce mezi Slovenskou a Českou republikou. Projekt nese název: „Velehrad – Trnava společné kořeny jezuitské kultury a vzdělanosti.“ Partnerem projektu je Slovenská provincie Tovaryšstva Ježíšova v Trnavě, která požádala o dotaci na obnovu průčelí jezuitského kostela Nejsvětější Trojice v Trnavě. Velehradský projekt je zaměřen na obnovení způsobu přirozeného větrání podzemních prostor. Má za cíl zajistit stabilní systém trvalého odvodu vlhkosti a odstranit zatékání před vstupem do baziliky. Partnerem projektu je Zlínský kraj, který přislíbil, v případě kladného posouzení tohoto projektu, přispět finanční částkou ve výši 1,080 milionů korun. Rozpočet 1. etapy obnovy lapidária činí 10,800 mil. korun. Zprávu o vyhodnocení projektu očekáváme v podzimních měsících. V případě kladného posouzení projektu je předpoklad zahájení v lednu 2009, dokončení v březnu 2010.

V únoru podala farnost také žádost o grant z III. výzvy FM/EHP Norsko na pokračování obnovy interiéru v celkovém objemu 35,240 milionů korun. Hlavním partnerem projektu je Zlínský kraj, který – v případě kladného posouzení projektu – přispěje částkou ve výši 5,286 milionů korun. V letošním roce bude taktéž zahájeno restaurování obrazu z hlavního oltáře, na který přispělo MK ČR a Zlínský kraj. Zlínský kraj přispěl i na dokončení restaurování obrazu Světci cisterciáckého řádu, který je umístěn ve stejnojmenné kapli nad oltářem. Díky příspěvku Zlínského kraje bude vypracován restaurátorský průzkum a záměr obnovy 8 barokních soch – původně umístěných na průčelí baziliky. Stav soch je havarijní. Naší snahou je, budou-li finanční prostředky, nechat tyto unikátní sochy zrestaurovat a umístit je na vhodné a důstojné místo v rámci velehradského areálu.

 

Komentáře jsou uzavřeny .