Zatím žádné komentáře

Zpráva pro Velehradský zpravodaj – červenec 2011

Vážení občané Velehradu.
V těchto měsících jste svědky obnovy velehradského poutního areálu, která se vás v nemalé míře dotýká zvýšenou mírou hluku, prašnosti a dopravního provozu. Děkuji Vám tedy za vaši dosavadní trpělivost a nadále o ni prosím. Odměnou bude pro nás všechny přetvoření velehradského poutního areálu do podoby, na kterou budeme moci být všichni právem hrdí. Stručně opakuji, že práce probíhají v souvislosti s realizací projektu „Velehrad – centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy“, který je financován Evropskou unií, Evropským fondem pro regionální rozvoj a ze státního rozpočtu prostřednictvím Integrovaného operačního programu. Celkové výdaje projektu činí 345 837 000 Kč. Nositelem projektu je Římskokatolická farnost Velehrad.

Již v letošním roce lze prezentovat první výstupy. Jedná se zejména o otevření Velehradského domu sv. Cyrila a Metoděje (VDCM), který vznikl rekonstrukcí bývalých hospodářských objektů sýpky a konírny velehradského kláštera. Naleznete zde informační centrum, občerstvení, knihkupectví a v budoucnu také stálou expozici „Velehrad na křižovatkách evropských dějin“. Otevření domu bude znamenat také rozšíření kulturní nabídky v obci (přednášky, koncerty, divadelní přestavení, sezónní výstavy aj.).

V letošním roce je zde možné do konce měsíce září shlédnout výstavu „Velehrad v dějinách“ připravenou ve spolupráci s partnerem projektu Zlínským krajem, Slováckým muzeem a společností Archaia Olomouc o.p.s.

Další novinkou je velkoryse řešené hygienické zařízení situované severovýchodně od baziliky (vedle Cyrilky). V atriovém objektu naleznou poutníci stín, pítko pro osvěžení a lavičky. Vlastní hygienické zařízení počítá i s návštěvou tělesně postižených osob, k dispozici zde bude přebalovací pult a sprchy. Poutní místo Velehrad tak získalo důstojné a kapacitně dostačující hygienické zázemí, které zde několik desetiletí chybělo. První zatěžkávající zkouškou objektu budou letošní cyrilometodějské oslavy.

Aktuálně probíhá stavební obnova poutního nádvoří, objektu fary a restaurování hlavní lodi baziliky. V následujících měsících se dočká obnovy i kostelík „Cyrilka“. Novou podobu získá také expozice pozůstatků středověkého kláštera – „lapidárium“. Právě před vstupem do této expozice došlo k nálezu dosud neznámých středověkých objektů, s nimiž jste se mohli seznámit při veřejné prezentaci nálezů přímo na místě samém 15. června.

V bazilice byly pořízeny silnoproudé rozvody a nového osvětlení v rámci projektu „Velehrad – Trnava, společné kořeny jezuitské kultury a vzdělávání II. etapa“ (Program přeshraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika 2007 – 2013). Díky poskytovateli dotace a partneru projektu (Zlínský kraj), který uhradil za velehradskou farnost povinnou desetiprocentní spoluúčast ve výši 1.060.000 Kč, je tak možné ocenit krásu velehradské baziliky „v novém světle.“ V rámci první etapy téhož projektu byla dokončena stavební obnova lapidária.

Rád bych zdůraznil, že nám záleží na vaší velmi dobré informovanosti o probíhajících opravách. V této souvislosti vás odkazuji na web www.farnostvelehrad.cz a zejména internetové stránky vytvořené přímo v souvislosti s realizací oprav www.velehrad-iop.cz Zde jsou pravidelně aktualizovány informace o průběhu oprav.

 

Komentáře jsou uzavřeny .