Zatím žádné komentáře

Zpráva pro Velehradský zpravodaj – červenec 2012

Milí přátelé, velehraďané a příznivci Velehradu. Všichni asi s potěšením sledujeme, že se nám prostranství okolo baziliky proměňuje do nové krásy. Poutní místo Velehrad prodělalo v uplynulých dvou a půl letech zásadní změnu srovnatelnou svým rozsahem pouze se stavebními pracemi, které si ve velehradském klášteře vynutil rozsáhlý požár v roce 1781. Tehdy byl středověký klášter zcela změněn v duchu nastupujícího barokního slohu.

Současná obnova po stavební stránce v podstatě definitivně dokonala přerod zrušeného cisterciáckého kláštera (1784) v poutní místo. Současně však došlo i ke zhodnocení celku bývalého kláštera, který byl v roce 2008 prohlášen za národní kulturní památku. Nejvýraznějším vyjádřením obojího je realizace výstavby „ohradní zdi s nikami“ při silnici procházející obcí Velehrad. Ta jednak znovu vymezuje klášterní areál od okolí, zejména pak hlučné cesty, současně je však také prvkem typickým pro řadu poutních míst – ambitem určeným k meditaci a setrvání. Stala se místem prezentace osmera soch, které do roku 1990 stály na zdi směřující od silnice k bazilice. Jednotlivé kaple budou časem ještě dozdobeny náboženskými motivy.

Zatímco plocha nádvoří před bazilikou byla vydlážděna tak, aby zde bylo možné realizovat setkání početných poutníků, prostor podél baziliky bude v souvislosti s výsadbou zeleně poskytovat možnost odpočinku a stínu. Dozděním objevených hradebních zdí je zde připomenuta středověká fortifikace kláštera i vytvořena dlouhá lavice zvoucí ke spočinutí. Severovýchodně od baziliky je situován nový objekt hygienických zařízení s dostatečnou kapacitou. Naopak na severozápadě naleznou návštěvníci poutního místa multifunkční Velehradský dům sv. Cyrila a Metoděje s informačním centrem, výstavními prostory, cukrárnou a poutní prodejnou. Nečekané krásy se dočkal park lemující klášterní budovy z vnější strany. Obnovena byla také budova fary tvořící součást klášterních objektů.
Projekt Velehrad – centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy je nyní zhruba v poslední třetině své realizační fáze.

V současnosti probíhají práce na rekonstrukci kostelíku Cyrilka, kdy při demontáži vnitřní podlahy byla objevena nepředpokládaná rozsáhlá příčná dutina před presbytářem, která vznikla při povodních v roce 2002 a podněcovala tak zhoršování podmáčení celého objektu. Po odstranění dutiny včetně vyvolaného statického zajištění a v návaznosti na další stavební práce související s odvlhčením je kostelík vyschlý. Do zvonařské dílny pana Manouška byl k opravě převezen z věže zvon. V Cyrilce pokračují stavební a restaurátorské práce jak na vnějším plášti, tak i v interiéru kostela uvnitř. Za připomenutí stojí i to, že 30.5. po předchozím vyjmutí ostatků a opravě hrobu byly do téhož hrobu u Cyrilky uloženy ostatky P. Jana Nepomuka Soukopa, autora písně Ejhle, oltář.
V interiéru hlavní lodi baziliky pokračují restaurátorské práce v souladu s časovým harmonogramem. Stejně tak i na varhanním stroji, který je v péči pracovníků kutnohorské varhanářské společnosti Organa a na pozitivu, jehož renovace je téměř dokončena. Kvalitu prováděných prací hodnotí zástupci památkové péče: …tak precizní práci a oddanost řemeslu, jakou předvedl pan Ivo Roháč, jsme již dlouho neviděly…
Byla uzavřena smlouva na opravu vnějšího pláště baziliky, která bude zahájena v nejbližších dnech. Znamená to, že nám okolo baziliky zvenku vyroste lešení.

Byly zahájeny práce na další etapě stavebních prací pod bazilikou – v lapidáriu. Po nich bude následovat realizace instalace stálé expozice „Velehrad na křižovatkách evropských dějin“, která bude mít své pokračování ve Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje.

Těšíme se všichni na to, že areál bude sloužit místním i příchozím na Velehrad k plné spokojenosti. Prosíme tedy už teď všechny návštěvníky tohoto prostoru, aby respektovali pokyny, které se objeví při vstupech do areálu baziliky. Tím se nám podaří udržet krásu tohoto místa dlouho neporušenou.

 

Komentáře jsou uzavřeny .