Zatím žádné komentáře

Zpráva pro Velehradský zpravodaj – prosinec 2006

Na začátku nového církevního roku chci pozdravit Vás všechny čtenáře Velehradského Zpravodaje a seznámit Vás krátce s děním v bazilice a farnosti za poslední půlrok.
Po náročné opravě věží baziliky jsme letos přistoupili díky dalším dotacím z Ministerstva kultury ČR k dalším opravám střechy a také lapidária a prostor přiléhajících k sakristii.
V bazilice samotné se prováděla rekonstrukce silnoproudých a slaboproudých rozvodů, které v převážné míře nesplňovaly požadavky dnešních platných předpisů a norem. Tím bylo možné přistoupit ke změně systému ozvučení kostela tak, aby lépe vyhovoval potřebám provozu v bazilice – současně s novou kabeláží byly pořízeny nové zesilovače, mikrofony, reproduktory.

Za námi je dokončení velmi náročné rekonstrukce venkovní kanalizace u brány do ústavu spočívající ve vybudování nové šachty a položení nové kanalizační přípojky s propojením do chodby baziliky. Zde děkujeme za porozumění a vstřícný přístup vedoucí ÚSP ing. Marečkové. Následovalo vystěhování Kapitulní síně a uvolnění přilehlých prostor pro následnou rekonstrukci. Tady je třeba poděkovat všem, kteří přišli se stěhováním pomoci a také panu řediteli SGV Zapletalovi za možnost dočasného uschování některých našich věcí v prostorách školy. V současné době je v uvedených prostorách před dokončením rekonstrukce silnoproudých a slaboproudých rozvodů, náročná rekonstrukce vnitřní kanalizace, vody a ústředního topení. V kapitulní síni byly zahájeny práce restaurátorské, štukatérské, výmalba a nakonec proběhne výměna podlah. V přilehlých prostorách je třeba vybudovat nové sociální zázemí, navázat na rekonstrukce elektrických rozvodů, kanalizace, vody, ústředního topení.

Provedla se oprava jižní pultové střechy. 75 let starý pozinkovaný plech místy prorezavělý dovoloval zatékání dešťové vody do prostor bočních kaplí baziliky, kde docházelo k značnému poškozování freskové výmalby. Nejvíce je zasažena kaple Sv. andělů strážných. Střecha byla pokryta novým měděným plechem, byly osazeny nové žlaby a svody, provedeny nové odvzdušňující průduchy v ploše střechy.
Zároveň byla zahájena, jak každý může vidět, oprava střešního pláště transeptu hlavní lodi baziliky. O stavu této části baziliky se odborný posudek vypracovaný Technickým a zkušebním ústavem stavebním v Praze vyjadřuje takto: „Původní střešní krytina byla provedena z pálených tašek typ ´bobrovka´, jejich stav vykazoval četné poruchy způsobené věkem a nekvalitním způsobem výroby v době jejich vzniku.
Střep, z něhož jsou tašky vyrobeny se vydroluje, povrch ztrácí svou hydroizolační schopnost, některé jsou polámané a popraskané. Tyto závady jsou příčinou zatékání srážkové vody do stavby a způsobují zatékání a poškozování freskové výzdoby interiéru baziliky. Stávající střešní krytina je kombinována s oplechováním z CU plechu, jehož provedení je ve spoustě míst značně nekvalitní a tato místa jsou příčinou zatékání a poškozování interiéru. Součástí opravy je výměna vadného laťování, oprava, popř. výměna tesařských prvků, položení nové pálené krytiny stejného typu a bude vyměněno, popř. doplněno oplechování z CU plechu.“

Tato náročná oprava a rekonstrukce, je plně hrazena z finanční dotace MK ČR, a to ve výši 14,113 milionů korun.
Dlouholetým zatékáním do bočních kaplí baziliky nejvíce utrpěla kaple Sv. andělů strážných. Fresková výzdoba na klenbách kaple na mnoha místech opadávala a celkově chátrala. Na 1.etapu záchrany této kaple přispěl Krajský úřad Zlínského kraje částku ve výši 200 tisíc korun, farnost se na obnově podílí 65 tisíci korun a postavením vlastního lešení. Na úplné dokončení kaple je třeba zajistit v příštím roce minimálně stejnou finanční částku.
Chci touto cestou ještě jednou poděkovat všem, kteří nám jakýmkoli způsobem při opravách pomáhají, zvláště kostelníkům a uklízečkám, kteří nesou největší tíhu obtíží s opravami spojenými.
Poděkování patří také starostovi ing. Gregůrkovi za vstřícné přístupy při projednávání některých záležitostí.

 

Komentáře jsou uzavřeny .