Zatím žádné komentáře

Zpráva pro Velehradský zpravodaj – prosinec 2010

Čas se nám nezadržitelně posunuje dopředu a s ním pokračují i práce na našich stavbách. Pro vnějšího pozorovatele je to nejvíc vidět na novostavbě hygienických zařízení vedle Cyrilky. Obě části stavby – WC pro muže i ženy – stojí už v plné velikosti. V následujících měsících se budou provádět vnitřní stavební práce včetně vybavení. Předpokládáme, že na jaře příštího roku bude spuštěn provoz. Druhou probíhající stavbou je proměna budov bývalé sýpky a konírny v multifunkční Velehradský dům Cyrila a Metoděje. Práce tam probíhající jsou časovány tak, aby tyto prostory byly zpřístupněny a podle svého zaměření mohly být využívány od prázdnin příštího roku. Jedná se o velmi náročnou rekonstrukci, kde díky pochopení a vstřícnosti starosty obce Velehrad Ing. Stanislava Gregůrka překonáváme mnohé neočekávané nástrahy, zejména spojené s přeložkami podzemních sítí.

Každý, kdo vstoupí do baziliky, ihned vidí, že i tam se buduje. Byla dokončena první etapa osvětlení baziliky, a to příčné lodi a presbytáře, které pokračuje nyní v hlavní lodi baziliky. Práce probíhají díky laskavé finanční pomoci Zlínského kraje, který převzal povinnou finanční spoluúčast za žadatele (ŘKF Velehrad) v nemalé finanční výši – v částce přes jeden milion korun. Tyto práce probíhají v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce, kde hlavním příhraničním partnerem je Dům Tovaryšstva Ježíšova v Trnavě. Slovenští jezuité realizují opravu kostela Nejsvětější Trojice.
Lešení nyní stojí v části mezi chórovými lavicemi a restaurátoři usilovně pracují na tom, aby se v únoru či březnu přesunuli na restaurování další třetiny hlavní lodi. Jsou dokončeny základní průzkumy a posudky a nyní čekáme na vydání závazných stanovisek památkářů, dle kterých budou směrovány následné opravy a restaurování.

Od 18.10.2010 nám znějí v bazilice nové digitální varhany, které nahrazují varhany píšťalové. Ty se nyní nacházejí ve varhanářské firmě ORGANA, s.r.o. Kutná Hora, která provádí nezbytnou opravu varhanního nástroje. Po demontáži a převozu jednotlivých dílů do Kutné Hory bylo konstatováno, že vzhledem ke stavu nástroje, oproti původnímu předpokladu, bude rozsah oprav daleko náročnější. Rozebraná barokní skříň je z části odvezena do restaurátorských ateliérů a z části uložena v bazilice. V současnosti probíhají restaurátorské průzkumy, na základě kterých bude rozhodnuto o dalším postupu restaurování.

Práce pokračují i v podzemí baziliky. Těsně před dokončením je první etapa prací v lapidáriu, která byla zejména zaměřena na odvlhčení, sanaci vlhkého zdiva a obnovu drenážního systému, na realizaci izolací proti vlhkosti zejména v úrovni nad původním vchodem do baziliky, dnes před hlavním vstupem do baziliky. V křížové chodbě v podzemí byly demontovány nefunkční rozvody tepla a elektroinstalace, částečně byla dokončena rekonstrukce silnoproudých rozvodů v nově položeném kanálu v podlaze. Je dokončována výměna oken okolo rajského dvora. Byla nově položena část cihelných podlah v kryptách pod bazilikou. Všechny práce probíhají pod bedlivým dozorem památkářů a archeologů. Tyto práce jsou hrazeny ze společného s projektu Operačního programu přeshraniční spolupráce. Hlavním finančním partnerem projektu je Zlínský kraj, který na projekt přispívá více jak jedním milionem sto tisíc korun. Přeshraniční spolupráce není deklarována pouze opravami, ale i kulturními aktivitami, do kterých se úzce zapojilo i Stojanovo gymnázium. Jedná se zejména o kulturně-historické a sportovní aktivity, které organizuje zástupce Matice Velehradské Mgr. Petr Hudec.

V této souvislosti je nutné se zmínit o připravované budoucí nové expozici: “Velehrad na křižovatkách evropských dějin“, která bude umístěna v prostorách pod bazilikou a ve Velehradském domě Cyrila a Metoděje. Nositel projektu zde úzce spolupracuje s Centrem Aletti Velehrad-Roma, vedeným prof. Pavlem Ambrosem SJ.
Je vypsáno otevřené nadlimitní výběrové řízení na globální úpravu ploch celého nádvoří včetně nového vstupu do podzemí a na opravu a rekonstrukci objektu fary – venkovního pláště, původního vnitřního barokního schodiště a dokončení oprav půdních prostor. Ještě do vánoc bude vypsáno výběrové řízení na kompletní opravu exteriéru i interiéru kostela Zjevení Páně – Cyrilky.
V samotné bazilice se v nejbližší době dočkáme ještě nového nasvětlení zrestaurovaného hlavního obrazu Nanebevzetí Panny Marie od Ignáce Raaba SJ a sarkofágu kardinála Tomáše Špidlíka SJ. Vlastní sarkofág bude zkrášlen osazením mozaikami od slovinského umělce P. Marko Rupnika SJ.

Zhruba před rokem bylo podepsáno tehdejším ministrem kultury České republiky panem Prof. Václavem Riedlbauchem a velehradským farářem P. Petrem Přádkou SJ, Rozhodnutí o poskytnutí dotace z IOP projektu: „Velehrad – centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy“, jehož nositelem je ŘKF Velehrad. Z tohoto projektu jsou financovány všechny výše uvedené činnosti (mimo aktivity, které jsou financovány z Operačního programu příhraniční spolupráce).

 

Komentáře jsou uzavřeny .