Zatím žádné komentáře

Zpráva pro Velehradský zpravodaj – prosinec 2011

Asi každý občan Velehradu pozorně sleduje, co se to děje v centru naší obce. Celé historické jádro se dostává do nové podoby. I když si na konečný stav ještě nějaký čas počkáme, mnohé už lze vidět nyní.

Asi už každý ví, že do provozu se nám podařilo uvést dvě budovy. Prvním je novostavba sociálního zázemí (WC) vedle Cyrilky na pozemku farnosti, druhým Velehradský dům sv. Cyrila a Metoděje (zrekonstruovaná bývalá sýpka a konírna). Tam se už úspěšně rozvíjí Poutní prodejna a cukrárna, fungovat v záběhovém režimu začalo i infocentrum. Čekáme ještě na technické a provozní vybavení místností a sálů, aby se zcela mohlo rozběhnout plné využití budovy. Ukončená je také rekonstrukce farní budovy. Dokončuje se také nová parková úprava ploch za gymnáziem na jižní a západní straně. Veliké stavební úpravy probíhají na nádvoří a plochách okolo baziliky. Nové zadláždění v současné chvíli sahá od mozaiky Panny Marie k hl. vchodu baziliky, vydlážděná je i ulička mezi farou a školkou. Největším překvapením pro mnohé je však asi nově vyrůstající budova podél hl. cesty naproti obecnímu úřadu. Jde o ohradní zeď s nikami, na kteréžto na pilířích ze strany nádvoří budou umístěné kamenné sochy zatím spočívající na farní zahradě. Do léta, dá-li Pán Bůh, budou dokončené i práce na nástupu do podzemí baziliky a spojovací cesta od Cyrilky k tomuto místu.

Veřejnost laická i odborná byla nedávno seznámena se zajímavými historickými nálezy této centrální části obce. Unikátním nazvali archeologové nález hranolové věžice vedle fary. Průběh ohradní zdi původního kláštera nám nyní stále bude připomínat kamenná zídka jdoucí asi 50 cm nad zemí podél baziliky směrem východo-západním.

Zahájeny budou ještě práce na generální opravě kostela Zjevení Páně (Cyrilky) a fasádě baziliky. A mnoho dalších drobných věcí k tomu. V současné chvíli bylo z celkové výše dotace IOP vyčerpáno cca 60% finančních prostředků.
Chci poděkovat všem, kteří nás podporují a jsou trpěliví; těm, kteří nás kritizují, jistě nemůžeme brát jejich názor, přesto si myslím, že je dobré vyčkat až do dokončení díla a pak hodnotit.

 

Komentáře jsou uzavřeny .