Zatím žádné komentáře

Zpráva pro Velehradský zpravodaj – prosinec 2007

V letošním roce byla dokončena oprava střešního pláště nad hlavní lodí baziliky a nad transeptem. Byla dokončena náročná oprava a rekonstrukce 1. nadzemního podlaží – zázemí baziliky, která spočívala zejména v dokončení kompletačních stavebních prací, položení nové podlahy a zrestaurování kapitulní síně. Tyto práce byly hrazeny z finančních prostředků ministerstva kultury ČR. Tento prostor se pokusíme využít nejen jako liturgické zázemí, ale také na kulturní akce komornějšího stylu.

Kromě stavebních prací byla dohodnuta koncepce budoucí nové expozice v lapidáriu, jejíž libreto zpracovalo CAVR (Centrum Aletti Velehrad-Roma) se sídlem v Olomouci. Expozice zachytí průřez nejdůležitějšími událostmi v dějinách Velehradu: příchod cisterciáků na Velehrad a jejich působení, cyrilometodějskou misi na Velkou Moravu, cyrilometodějskou tradici, přiblíží působení jezuitů na Velehradě a také seznámí návštěvníky s přehledem nejdůležitějších stavebních etap a archeologických nálezů v dějinách tohoto místa. Technická část instalace nové expozice je spojena s rekonstrukcí lapidária, o jehož havarijním stavu jsme informovali již minule. O finanční prostředky požádáme z dostupných dotačních fondů EU pro příští období.

V letních měsících bylo farnosti oznámeno, že Ministerstvo kultury doporučilo žádost o zařazení obnovy příčné lodi a presbytáře velehradské baziliky k získání finanční dotace z Finančních mechanizmů EHP/Norska na rok 2008. Žádost je cílena na obnovu a restaurování bočních kaplí sv. Bernarda a sv. Benedikta, prostoru hlavní kupole a prostoru presbytáře. Po přeložení žádosti do angličtiny byla naše žádost postoupena k dalšímu hodnocení do Bruselu, odkud očekáváme odpověď.

V interiéru hlavní lodi baziliky byla dokončena oprava a restaurování kaple sv. Andělů strážných. Zde děkujeme za významnou pomoc Zlínskému kraji, který z 75% dotoval toto dílo.

 

Komentáře jsou uzavřeny .