Zatím žádné komentáře

Zpráva pro Velehradský zpravodaj – prosinec 2008

Římskokatolická farnost Velehrad se snaží získat dotace pro obnovu baziliky jak ze zdrojů státních tak evropských. Uvádíme krátký přehled o dotacích udělených nám pro tento rok 2008.

Dotace Ministerstva kultury ČR

– Na zahájení restaurování plátna „Nanebevzetí Panny Marie“ z hlavního oltáře z Programu záchrany movitých kulturních památek: 100.000,- Kč.
– Na pokračování integrovaného systému ochrany movitého kulturního dědictví (zabezpečení objektu) baziliky Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě: 300.000,- Kč; ŘKF Velehrad se podílí 10%, tj. částkou 33.000,- Kč.
– Na pokračování opravy a rekonstrukce střech a s tím souvisejících nezbytných prací baziliky (půdorysně nad kaplí Panny Marie, Matky jednoty křesťanů, kaplí Božského srdce, kaplí sv. Ignáce a nad zákristií): 2.450.000,- Kč; Řkf Velehrad se podílí částkou ve výši 272.000,- Kč.

Dotace Zlínského kraje

– Na dokončení restaurování obrazu „Svatí cisterciáckého řádu“: 40.000,- Kč; farnost přispěla 25.400,- Kč.
– Na zahájení restaurování plátna hlavního oltáře „Nanebevzetí Panny Marie“: 100.000,- Kč; farnost se spolupodílí 39.800,- Kč.
– Na 8 barokních soch deponovaných na farní zahradě: na vypracování záměru a návrhu na jejich restaurování přispěl ZK částkou 20.000,- Kč; farnost se podílí 7.250,- Kč.

 

Finanční pomoc ze zahraničí

FM EHP/NORSKO

V červenci byla zahájena 1. etapa restaurování příčné lodi a presbytáře interiéru baziliky Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě z tzv. Finančních mechanizmů EHP Norsko. Významnými partnery projektu jsou Zlínský kraj, který na celou akci přispívá částkou 2.802.000,- Kč a diecéze St. Pölten v Rakousku včetně finanční podpory arcidiecéze Wien, arcidiecéze Salzburg a farnosti Maria Dreieichen v celkové výši 16.500,- EUR.

INTERREG

ŘKF Velehrad a řeholní dům Tovaryšstva Ježíšova v Trnavě budou na základě schválené žádosti z Operačního programu příhraniční spolupráce SR-ČR 2007-2013 realizovat společný projekt pod názvem: „Velehrad – Trnava, společné kořeny jezuitské kultury a vzdělanosti“. Vedoucím projektu je ŘKF Velehrad.
1. etapa je zaměřená na obnovení původního způsobu přirozeného větrání prostor lapidária a má za cíl zajistit stabilní systém trvalého odvodu vlhkosti.
Partnerem nositele projektu Řkf Velehrad je Zlínský kraj, který přispívá finanční částkou ve výši 1.080.000,- Kč.
Trnavský projekt je zaměřen na 1. etapu obnovy exteriéru kostela Nejsvětější Trojice v Trnavě, který spravují slovenští jezuité.

K tomu, aby výše uvedené stavební a restaurátorské aktivity mohly být v bazilice realizovány, bylo zapotřebí vypracovat podrobnou přípravu: projektové dokumentace, odborné posudky, návrhy na restaurování atd., atd. Bez této přípravy by farnost neměla možnost požádat o dotaci od výše uvedených donátorů i partnerů. Tato příprava jako povinná finanční spoluúčast farnosti u jednotlivých akcí je jedním z mnoha konkrétních výsledků pravidelných nedělních sbírek na obnovu baziliky. Touto cestou chci proto poděkovat všem, kteří nám na opravu baziliky přispívají zejména formou „sbírek na velké opravy“ a sponzorskými dary. Pán Bůh zaplať.

 

Komentáře jsou uzavřeny .